Ние сме со Украина

Не сте сигурни дали ги исполнувате условите за надомест за лет?

Нашиот искусен тим ќе ви помогне да ги најдете сите одговори на вашите прашања за надомест на лет! Информираниор е и наоружанан - и ние ве вооружуваме со знаење!

Топ прашања во врска со надоместокот за лет

Колкав надомест за лет да барам?

Видот на надоместот што треба да го барате зависи од видот на прекин што сте го доживеале – тоа може да биде одложен лет, откажан лет или пререзервиран лет. Најлесен начин да откриете кој надомест треба да го барате е едноставно да го пополните бесплатниот формулар за надомест на Skycop. Ние ќе ви помогнеме да го дознаете останатото.

Колкав надоместок за одложен или откажан лет можам да добијам?

Надоместокот за одложен или откажан лет се движи од 250 до 600 евра по патник. Износот зависи од растојанието на летот – колку е подолго растојанието, толку е поголема сумата на надоместокот.

Колку време е потребно за да се добие надомест за доцнење на летот?

Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004 не поставува никакви ограничувања или рокови на процесот. Затоа, може да потрае некое време за да се добие вашиот надомест во зависност од авиокомпанијата, сложеноста на случајот и внатрешните прописи на земјата.

Во редок случај кога случајот треба да се реши од властите или да оди на суд, процесот на наплата на компензацијата може да потрае уште подолго. Но, ние ќе се обидеме да ја добиеме отштетата што е можно побрзо.

Ова важи и за надомест за откажан и пререзервиран лет.

Го загубив авионскиот билет. Дали постои начин да се започне процесот на Барање без него?

Да. Најважните детали што треба да ги знаете се бројот на вашиот лет, бројот на резервацијата на летот, аеродромите на поаѓање/пристигнување и точниот датум на летот. Овие детали обично се наведени во е-маилот за потврда што ја испраќа авиокомпанијата.

Сепак, не сите авиокомпании се задоволни со ова, затоа би сакале да ве замолиме да ги доставите и вашите документи за летот (билети, карти за качување итн.). Ова е многу важно во случаи кога авиокомпаниите го отфрлаат барањето: без документација, нема да можеме да ја продолжиме работата со одење до органите или судовите.

Кои такси ги наплаќа Skycop ако авиокомпанијата го одбие моето барање за надомест на летот?

Ништо – нема да наплаќаме никакви надоместоци доколку се покаже дека клиентот нема право на надомест.

Колку чинат услугите на Skycop?

Без разлика на времето или ресурсите потрошени за вашето барање, нема да мора да платите ако не победиме. За повеќе информации, проверете го Ценовник на Skycop.

Моето барање веќе е отфрлено од авиокомпаниите. Дали се уште можам да ги користам услугите на Skycop?

Се разбира! Ако побаравте надомест самостојно но авиокомпанијата го одби, пополнете го нашиот формулар за барање и доставете ги сите информации што сте ги добиле од авиокомпанијата – вклучувајќи ја и причината зошто вашето барање е одбиено.

Ако видиме дека авиокомпанијата немала валидна причина да го одбие вашето барање, ќе ги преземеме сите неопходни чекори за да ви помогнеме да надоместени.

Како да знам дали имам право на надомест за лет?

Имате право на надомест ако вашиот лет бил прекинат поради вина на авиокомпанијата, а прекинот одговара на критериумите наведени во Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004. Најлесен начин да проверите дали може да добиете надомест од авиокомпанијата е да го пополните бесплатниот формулар за апликација на нашата веб-страна.

Што е нарушен лет?
Летот се смета за прекинат и може да барате надомест ако:
 • Летот беше одложен и доцнеше со присигнувањe на дестинацијата повеќе од 3 часа.
 • Летот беше откажан помалку од 14 дена пред полетување.
 • Авиокомпанијата одби да ве превезе затоа што немало слободни седишта во авионот.

Општи информации за одложени, откажани или пререзервирани летови

Кои земји се предмет на Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004?

Регулативата важи во сите земји на ЕУ.

Во овој случај, ЕУ ги подразбира 28-те земји-членки на ЕУ и Гвадалупе, Француска Гвајана, Мартиник, Реунион, Мајот, Сент Мартин (Француски Антили), Азори, Мадеира, Канарските Острови, Исланд, Норвешка и Швајцарија.

Кога немам право на компензација?

Немате право на надомест кога летот е прекинат поради виша сила или поради причини кои не се поврзани со операциите на авиокомпанијата. Тука спаѓаат следните примери:

 • Временските услови кои не се соодветни за лет, природни катастрофи (на пр. вулканот Ејафјадлојокудлио што еруптираше на Исланд во 2010 година)
 • Прекини во работата на аеродромот
 • Акти на тероризам или воени дејства
 • Штрајкови на синдикатите
 • Дефекти во фабриката на авиони

Вашиот финансиски надоместок може да се намали ако се согласивте да прифатите други форми на надомест предложени од авиокомпанијата – на пр. купони за подарок или попусти за друг лет.

Доколку веќе сте прифатиле слични облици на надомест од авиокомпанијата, важно е да не информирате за тоа.

Колку брзо по нарушениот лет треба да бидам обештетен?

Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004 не поставува никакви ограничувања или рокови за процесот. Затоа, може да потрае повеќе или помалку време во зависност од сложеноста на случајот, авиокомпанијата и внатрешните прописи на земјата.

Веќе добив компензација од авиокомпанијата во форма на картичка за подарок, готовина и/или помошни услуги. Може ли да поднесам дополнително барање?

Да. Обично вредноста на надоместоците предложени од авиокомпаниите е помала од онаа на која имате право според Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004. Дури и ако веќе сте добиле купон за подарок, попуст за патување или предложена сума пари од страна на авиокомпанијата итн., сепак може да имате право на дополнителен надомест според Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004, но тој може да се намали, во зависност од вредноста на надоместокот што веќе сте го добиле.

Ако прифативте каква било форма на компензација од авиокомпанијата, ве молиме известете не што е можно попрецизно за тоа, вклучително и информации за какви било документи што сте биле замолени да ги потпишете при прифаќањето на компензацијата.

Колкав надомест може да очекувам за одложен или откажан лет?

Во зависност од растојанието што планиравте да го поминете на патувањето, може да очекувате надомест од 250 до 600 евра.

Како да знам дали имам право на надомест за лет?

Имате право на надомест ако вашиот лет бил прекинат поради вина на авиокомпанијата, а прекинот одговара на критериумите наведени во Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004. Најлесен начин да проверите дали може да добиете надомест од авиокомпанијата е да го пополните бесплатниот формулар за апликација на нашата веб-страна.

Што е нарушен лет?
Летот се смета за прекинат и може да барате надомест ако:
 • Летот беше одложен и доцнеше со присигнувањe на дестинацијата повеќе од 3 часа.
 • Летот беше откажан помалку од 14 дена пред полетување.
 • Авиокомпанијата одби да ве превезе затоа што немало слободни седишта во авионот.

Како функционира Skycop

Го пополнив формуларот за барање и добив одговор дека моето барање за надомест за летот нема да се продолжи. Што можам да направам следно?

Ако сте го пополниле формуларот за барање во системот и сте добиле известување дека не можеме да продолжиме со барањето, најверојатен случај е дека вашиот прекин на летот е предизвикан од нешто што Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004 не смета дека е подобно за надоместок.

Што ако авиокомпанијата одбие да плати надомест?

Ако авиокомпанијата одбие да плати надомест за одложени летови итн, ќе ги прегледаме сите ваши материјали поврзани со летовите и, доколку е потребно, ќе поведеме правна постапка.

Можете ли да помогнете со надомест за изгубениот багаж?

Skycop може да ви помогне да побарате надомест за изгубен или оштетен багаж. Ве молиме контактирајте со нашиот тим за поддршка.

Моето барање веќе е отфрлено од авиокомпаниите. Дали се уште можам да ги користам услугите на Skycop?

Се разбира! Ако побаравте надомест самостојно но авиокомпанијата го одби, пополнете го нашиот формулар за барање и доставете ги сите информации што сте ги добиле од авиокомпанијата – вклучувајќи ја и причината зошто вашето барање е одбиено.

Ако видиме дека авиокомпанијата немала валидна причина да го одбие вашето барање, ќе ги преземеме сите неопходни чекори за да ви помогнеме да надоместени.

Може ли да ги следам активностите што ги превземаат специјалистите за надомест на Skycop за да го знам напредокот на моето барање?

Да. Само најавете се на вашата корисничка сметка за да го видите целиот процес, да проверите дали се потребни информации што недостасуваат и да видите други релевантни информации.

Колку долго трае процесот на наплата на надоместокот?

Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004 не поставува никакви ограничувања или рокови на процесот. Затоа, може да потрае повеќе или помалку време во зависност од сложеноста на случајот, авиокомпанијата и внатрешните прописи на земјата.

Ако процесот на барањето оди до органите или судовите, можете да очекувате дека ќе трае уште подолго.

Информации за Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004 и правата на патниците во воздушниот сообраќај

Мојот лет беше откажан и авиокомпанијата ми понуди да ме пренасочи преку друг лет, кој требаше да полета два дена подоцна. Ова не одговараше на моите планови и купив нови билети со друг превозник. Дали ќе ми се вратат парите за овие нови билети?

“Според Регулативата (ЕЗ) 261/2004, ако патникот го одбие алтернативниот лет, сместувањето или храната и пијалокот што ги понудила авиокомпанијата, авиокомпанијата не е обврзана да ги рефундира билетите што патникот ги купил сам – или да му ги врати сите други трошоци што патникот го доживеал одбивајќи помош од авиокомпанијата.

Сепак, патникот се уште може да добие надомест за лет и да добие поврат на средства за откажаниот лет“.

Летот ми доцнеше повеќе од 3 часа. Кои се моите други права?

Превозникот мора да ви обезбеди бесплатни оброци и пијалоци, два бесплатни повици, да ви дозволи да користите е-маил или да испратите бесплатен факс. Кога треба да чекате лет една или повеќе ноќи – мора да ви биде одобрено бесплатно сместување во хотел, вклучувајќи превоз до/од аеродромот.

Може ли да добијам надоместок за забрана за качување поради пререзервација? Кои се моите други права?

Во овој случај, можете да очекувате:

 • Поврат на целосната цена на билетот во рок од 7 дена од датумот на инцидентот
 • Купете билет со следниот авион до вашата крајна дестинација, под слични услови
 • Изберете подоцнежен лет под слични услови.

Ако изберете да патувате на друга рута и мора да почекате, од превозникот се бара да ви обезбеди бесплатни оброци и пијалоци, два бесплатни повици, да ви дозволи да користите е-маил или да испрати бесплатен факс. Кога треба да чекате лет за една или повеќе ноќи – мора да ви биде одобрено бесплатно сместување во хотел, вклучувајќи превоз до/од аеродромот.

Летот ми беше одложен и ја пропуштив врската. Дали Регулативата ги брани моите права во овој случај?

Доколку сте ги купиле билетите so една резервација од истата авиокомпанија и сте ги платиле со еден банкарски трансфер (со други зборови – вашите летови за поврзување имаат ист референтен број) – ќе имате право на надомест ако сте стигнале до вашата крајна дестинација со повеќе од 3 часа задоцнување од очекуваното.

Меѓутоа, ако билетите се купени одделно и имаат различни референтни броеви од различни авиокомпании, тоа не се третира како лет за поврзување и прекините на секој лет се оценуваат посебно. Во овој случај, може да имате право на надомест само за летовите што доцнеле повеќе од три часа.

Некој друг ми го купи билетот за летот. Кој треба да поднесе барање во овој случај и каква е постапката?

Во сите случаи, корисник е лицето кое патувало/ требало да патува. Затоа, иако билетот ви бил платен на пр. од страна на вашиот работодавец кој ве испратил за деловни цели, или сте добиле билет од вашите родители како подарок или сте го добиле на лотарија – вие сте личноста која ја доживеала непријатноста од нарушен лет, затоа, мора да го пополните формулар за барање.

Го купив мојот билет не директно од авиокомпанијата, туку преку агент. Дали се уште можам да поднесам барање за надомест?

Без оглед на тоа каде и како сте го купиле вашиот билет, доколку би патувале/патувавте на тој лет и имате билет со вашето име – можете да барате надомест.

Кога прекинот се смета за подобен, авиокомпаниите се сметаат за одговорни за прекинот на летот се поднесуваат барања до нив.

Јас сум граѓанин кој не е член на ЕУ. Може ли да очекувам надомест за откажан или одложен лет?

Да. Без разлика на националноста на патникот, регулативата се однесува на сите патници кои тргнале од кој било аеродром во ЕУ или пристигнале во ЕУ со авиокомпанија регистрирана во Европската унија.

Летав од земја која не е членка на ЕУ. Може ли да очекувам надомест ако летот е прекинат?

Да, според регулативата на ЕУ, можете да очекувате надомест, но важно е дека патувате со авиокомпании регистрирани во ЕУ.

Ако летавте од земја на ЕУ со застанување надвор од ЕУ, можете да очекувате надомест ако стигнете до дестинацијата со повеќе од 3 часа доцнење.

Мојот лет беше со авиокомпанија која не е член на ЕУ. Може ли да очекувам надомест ако летот е прекинат?

Да, може да очекувате надомест ако летот полетува од кој било аеродром на територијата на ЕУ

Со кој закон се регулира плаќањето на надоместокот за одложени или откажани летови?

Правата на патниците во авионите и обврските на авиокомпаниите се наведени во правото на ЕУ со Регулативата (ЕЗ) бр. 261/2004. Документот ги детализира правилата за надомест и помош на патниците во случај на забрана за влегување во авион и откажување или долго доцнење на летовите.

Плаќање на надоместок за лет и даноци

Во која валута ќе ги добијам парите?

Средствата ќе бидат префрлени во вашата претпочитана валута на дадената банкарска сметка. Ако сакате да добивате надомест во валута различна од евро, може да се примени надоместок за конверзија на валута.

Колку чини банкарскиот трансфер?

Стандардно, парите се префрлаат на обезбедената банкарска сметка без трошоци. Сепак, ние не сме одговорни и нема да покриваме никакви трошоци или административни такси наметнати од вашата банка.

Како ќе ги добијам парите за надоместениот лет?

Вашите средства ќе бидат пратени со банкарски трансфер. За да го сториме тоа, ќе ни требаат детали за вашата лична сметка, кои можете да ги доставите откако ќе се најавите на вашата сметка.

Кои такси ги наплаќа Skycop ако авиокомпанијата го одбие моето барање за надомест на летот?

Ништо – нема да наплаќаме никакви надоместоци доколку се покаже дека клиентот нема право на надомест.

Колку чинат услугите на Skycop?

Без разлика на времето или ресурсите потрошени за вашето барање, нема да мора да платите ако не победиме. За повеќе информации, проверете го Ценовник на Skycop.

Потребни документи

Кој е бројот за резервација на летот и каде можам да го најдам?

Тоа е уникатна комбинација од 6 симболи – букви и бројки – кои можете да ги најдете на вашиот е-билет или документ со кој се потврдува резервацијата на летот.

Ако веќе го немате билетот, ви се советува темелно да го проверите вашето сандаче, вклучувајќи ја и папката за спам, за е-маил што може да содржи потврда за плаќање билет, потсетници за датумот на патување итн. – често, овие документи го содржат и бројот на резервацијата.

Го загубив авионскиот билет. Дали постои начин да се започне процесот на Барање без него?

Да. Најважните детали што треба да ги знаете се бројот на вашиот лет, бројот на резервацијата на летот, аеродромите на поаѓање/пристигнување и точниот датум на летот. Овие детали обично се наведени во е-маилот за потврда што ја испраќа авиокомпанијата.

Сепак, не сите авиокомпании се задоволни со ова, затоа би сакале да ве замолиме да ги доставите и вашите документи за летот (билети, карти за качување итн.). Ова е многу важно во случаи кога авиокомпаниите го отфрлаат барањето: без документација, нема да можеме да ја продолжиме работата со одење до органите или судовите.

Други прашања за надомест за лет

Причините за мојот прекин на летот не се наведени во овие Најчесто поставувани прашања. Со кого можам да контактирам?

Ако не сте сигурни дали имате право на надомест – пополнете барање во нашиот систем или пишете ни на claim@skycop.com
 и ние ќе одговориме на сите ваши прашања.

Поднесов барање и ме контактираше авиокомпанијата која ми понуди да го подмири надоместокот. Дали треба да го прифатам?

Кога ќе забележат постапки за барање на патниците преку посредник, авиокомпанијата често директно контактира со нив и нуди да го затвори случајот со плаќање одредена сума пари.

Сумата што ја нуди авиокомпанијата може да биде значително помала од онаа на која имате право. Затоа, препорачуваме прво да контактирате со советник на Skycop пред да прифатите каква било понуда.

Во кои случаи имам право на само 50% од надоместокот?

Доколку патникот се согласил да избере друг лет наместо откажаниот лет, авиокомпаниите можат да го намалат износот на надоместокот до 50%, но само ако разликата помеѓу времето кога патникот требало да стигне до својата дестинација и кога тој всушност стигнал, е помалку од 3 часа.

Морав да купам билет од друга авиокомпанија за да стигнам до мојата дестинација. Може ли да барам надомест за дополнителни трошоци?

Сите дополнителни трошоци поврзани со доцнењето и наведени во Регулативата – хотели, оброци, пијалоци во разумни граници (зне шампањ или кавијар) – мора да бидат вратени од авиокомпанијата врз основа на сметките. Сепак, секоја авиокомпанија има различен начин да се справи со тоа.

Skycop Care Членство

Дали ќе можам да го повлечам моето членство во рок од 14 дена ако веќе сум патувал со авион?

За жал, поради природата на услугата обезбедена од Skycop Care, не можете да се повлечете од членството на Skycop Care ако веќе сте патувале на летови кои се опфатени со него.

Се предомислив откако купив годишна претплата за Skycop Care. Може ли да го откажам и да си ги вратам парите?

Ако не сте задоволни со купувањето, можете да ја повлечете претплатата доколку се квалификувате како потрошувач во согласност со регулативите за потрошувачи на ЕУ. Во таков случај тоа можете да го направите за 14 дена од купувањето без потреба да наведете какви било причини. За да го повлечете вашето членство и да добиете целосен поврат, мора да контактирате со нас во рок од 14 дена од купувањето и јасно да ја наведете вашата намера.

Веќе купив членство во Skycop Care кога резервирав одмор преку мојот агент за одмор. Дали се уште имам право на сите бенефити?

Да, бидејќи членството во Skycop Care може да се купи директно од Skycop или преку некој од нашите партнери. Во вториот случај, сите ваши летови се уште се покриени од нашата услуга под истите услови.

Може ли да купам членство во Skycop Care за пријател или член на семејството?

Да, можеш!

Имаме Skycop Care Family Membership дизајнирано специјално за такви случаи. Изберете “Семејство” на странata за купување и додајте до 4 дополнителни членови во вашето семејство. Создадете онолку семејства колку што ви треба. Семејното членство може да се купи на годишна, полугодишна, квартална или месечна претплата.

Како можам да купам членство во Skycop Care? Колку често треба да плаќам за да се обновува?

Со кликaње на “Купи сега” ќе бидете упатени на страната за купување Skycop Care каде што ќе треба да ги внесете вашите податоци за плаќање само еднаш – откако ќе го завршите купувањето, почекајте потврда дека сте станале член на Skycop Care. Членството на Skycop Care како годишна, полугодишна, квартална или месечна претплата соодветно ќе се наплаќа годишно, полугодишно, квартално или месечно и автоматски ќе се обновува за една година, шест месеци, три месеци или еден месец – додека не одлучите да го откажете вашето членство.

Откажаната претплата ќе остане активна за времетраењето на периодот за кој веќе сте платиле. Видете ги Условите за членство во Skycop Care за повеќе детали.

Која е разликата помеѓу купувањето членство во Skycop Care и барањето надомест за нарушен лет со пополнување на формуларот преку веб-страницата на Skycop?

Членството на Skycop Care е направено да ги заштити вашите летови однапред. Се уште можете да барате надомест за нарушен лет што се случи пред да станете член на Skycop Care и ние ќе сториме се за да ви ги добиеме парите од авиокомпанијата. Вообичаена такса ќе се примени и ако не победиме, нема да морате да платите ништо. Нема однапред плаќање.

Кога ќе се соочите со прекин на летот откако ќе го купите членството во Skycop Care, ќе мора да го пополните формуларот за барање на вообичаен начин. Сепак, веднаш ќе почнеме да работиме на вашето барање бидејќи членовите на Skycop Care се наш главен приоритет. И, ако вашиот лет ги исполнува условите за надомест ќе го процесуираме без дополнителни трошоци – до 600 евра за секој лет. Да, тоа е точно: ние ќе работиме со неограничен број барања бесплатно – се додека сте претплатени на Skycop Care.

Coronavirus (COVID-19)

Дали Skycop може да помогне во враќањето на моите пари ако моето патување беше откажано или одложено од тур-оператор?

Не, затоа што се занимаваме речиси целосно со авиокомпании. Сепак, се уште можете да не контактирате за ваков настан бидејќи секогаш сме среќни да дадеме личен совет од нашите експерти во врска со секое прашање поврзано со правата на патниците во воздушниот сообраќај.

Авиокомпанијата ми понуди ваучер за патување откако летот ми беше откажан. Дали се уште можам да побарам враќање на парите?

Секогаш можете да побарате враќање на парите ако се уште не сте прифатиле ваучер за патување. Законски, авиокомпанијата може да ви даде ваучер за патување наместо рефундирање или пренасочување само ако прифатите таква опција. Ако веќе сте го прифатиле ваучерот, авиопревозникот ќе одлучи дали можете да го уплатите или не.

Колку долго можам да чекам да барам надомест по прекинот на летот?

Не постои конкретен рок за сите земји опфатени со Регулативата (ЕЗ) 261/2004, така што секоја има имплементирано различен рок во своето национално законодавство. Сепак, во секој случај е подобро да не чекате премногу долго. Зошто да не го пополните формулар за барање надомест сега?

Може ли да добијам надоместок за прекини на летови поврзани со COVID-19?

Не. Според Регулативата (ЕЗ) 261/2004, патниците немаат право на надомест за летовите кои се откажани поради ограничувањата за патување и заклучувањата објавени од одредени земји додека пандемијата продолжува. Причината за откажувањето е околност која е надвор од контрола на која било авиокомпанија, па затоа не подлежи на надомест. Сепак, се уште можете да барате за сите други нарушени летови и да го добиете вашиот надомест Прочитајте повеќе

Дали вашиот лет беше нарушен?

Претворете го вашиот одложен, откажан или пререзервиран лет во паричен надомест до 600 евра!